Zasedání Rady OS KOVO dne 17.6. 2021

Ve čtvrtek 17.6.2021 proběhla pravidelná Rada OS KOVO v Praze na Olšance v souladu s opatřeními nařízenými vládou ČR. Rady OS KOVO se zúčastnil i náš předseda ZO OS KOVO jako člen Rady Jč kraje OS KOVO.

Mimo jiné členové rady – předsedové ZO informovali o dopadech COVID19 na výrobu a zaměstnanost ve firmách kde působí. Stranou nezůstala ani opatření, která firmám nařizovala vláda nebo zpřísňující pravidla z centrály, jako v našem případě. Opatření ve světě Robert Bosch patří k jednomu z nejpřísnějších. Je třeba, ale objektivně přiznat, že minimálně v budějovickém závodě to přineslo a nese ovoce. V nejvyšším píku jsme se pohybovali okolo 75 lidí z 3600 zaměstnanců. Dlouhodobě to bylo okolo 40 zaměstnanců a nyní již několik týdnů se pohybujeme do 10 zaměstnanců a počet stále klesá.

Nicméně v rámci opatření, která firma dělala a dělá předseda ZO Stanislav Jindra zmínil i dočasný zákaz koření a vize zaměstnavatele od 1.1.2022 stát se nekuřáckou firmou. Toto vyvolalo bouřlivou diskusi a podporu členů rady za práva občanů-zaměstnanců.

Argumentace kolegů dávaly smysl, několik komentářů od kolegů:                                                                            - Firma měla toto nastavit již při svém vzniku.                                                       - O svém zdraví mají právo rozhodovat lidé ne jejich zaměstnavatel.                                              - Zvýšené nebezpečí vzniku požáru z nelegálního kouření a tím související četnost zásahu IZS.                                                                                                        - Zvýšení pravidelného pojistného pro firmu a nižší plnění škod.                                                        - Zásah do práv občanů.                                                                                                 - Jsou i další vlivy na zdraví občanů-zaměstnanců (stres, vnucené tempo, pracovní prostředí, chování nadřízených)                                                                                                            - Vaše firma by se měla zabývat komplexně ochranou zdraví zaměstnanců.                                                                                           - Vaše firma by měla stanovit jasná pravidla kdy, kde a za jakých podmínek kouřit v areálu firmy.
Tolik několik komentářů předsedů na Radě OS KOVO.
Informace jednání rady v KOVÁKU č.12

zpracoval předseda VZO OS KOVO.