VIII. Sjezd ČMKOS 29.4. – 30.4.2022

V pátek 29.4. a v sobotu 30.4. 2022 jsem se jako delegát jihočeských Kováků zúčastnil VIII. Sjezdu ČMKOS v Praze v hotelu Olšanka.

Po čtyřech letech se opět sešlo více než 200 delegátů z 31 odborových svazů. Na další volební období si odboráři odsouhlasili svou strategii a postup v současné situaci v ČR a ve světě. Na závěr prvního dne sjezdu, v pátek, proběhla volba nového vedení ČMKOS na následující čtyři roky.

První den Sjezdu probíhal ve slavnostní a přátelské atmosféře, ať už díky přítomnosti pozvaných hostů nebo v druhé části pátečního jednání při volbě předsedy a místopředsedů ČMKOS na období 2022 – 2026. První den jednání skončil po půl osmé večer.

Delegáti sjezdu zvolili nové vedení ČMKOS, předsedou byl opět zvolen Josef Středula a místopředsedy Radka Sokolová a Vít Samek. Sjezd také zvolil novou sedmičlennou Revizní komisi.

Atmosféra sobotního jednání probíhala dopoledne návštěvou prezidenta České republiky pana Miloše Zemana.

V další části jednacího dne již odboráři bez přítomnosti hostů diskutovali nad dalšími kroky odborů s ohledem na aktuální ekonomickou a politickou situaci. Postoj vlády a firem k vysoké inflaci a snížení životní úrovně občanů – zaměstnanců státu a firem.

Zazněli kritické příspěvky na kroky vlády i chování korporátních firem ke svým zaměstnancům.

Z projevů hostů mě nejvíce pobavil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pan Jan Rafaj: „Jedním z důvodů proč Češi odpracují, stráví v práci, za svůj život více času než Němci, je že v Německu jsou rodiče na mateřské 12 měsíců a v České republice až 4 roky“. Asi myšleno, že za rodiče na mateřské/rodičovské musí ostatní více pracovat, protože firmy nemají lidi. Čili pracují nad rámec fondu pracovní doby.

Od prezidenta Konfederácie odborových zväzov SR, Mariána Magdoška mám pozdravovat všechny Slovenské spoluobčany pracující v Budějovickém Boschi. Potěšilo ho, že se aktivně zapojují do odborů a jsou členy závodního výboru. Máme stále k sobě blízko, i když jsme 2 národy 2 státy. Tak vám pozdrav předávám.

Sjezdu se zúčastnili tito významní hosté:

Miloš Zeman, prezident České republiky

Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu ČR

Marian Jurečka, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí

Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Ester Lynch, zástupkyně generálního tajemníka Evropské odborové konfederace (ETUC)

Marián Magdoško, prezident Konfederácie odborových zväzov SR

Andrej Babiš, předseda ANO

Michal Šmarda, předseda ČSSD

Milan Štěch, v letech 2002 – 2010 předseda ČMKOS, bývalý předseda Senátu ČR (2010 – 2018),

a další hosté.

Úvodní část Sjezdu najdete na stránkách ČMKOS: