I. kolo kolektivního vyjednávání 2023

dnes 19.9.2022 bylo zahájeno I. kolo kolektivního vyjednávání za účasti vedení společnosti a odborových organizací ZO OS KOVO RBCB a ZO OS UNIOS Ok Bosch CB.

Po vzájemném uvítání jsme projednali okruhy jednání dle priorit a představy jakým směrem by se mělo kolektivní vyjednávání ubírat. Mohu mluvit jen za ZO OS KOVO RBCB. Naše nárhy vzhledem k aktuální situaci v ČR budou směřovat na paušální přidávání do tarifů, jelikož největší dopad má aktuální situace na naše zaměstnance s nejnižšími příjmy. V tomto bodě je náš závodní výbor zajedno.

Konkrétní čísla jsme na stůl nepředložili, jelikož nikdo z účastníků, kromě nás, neměl návrhy k předložení. Zároveň jsme vedení firmy vyzvali, aby předložili návrh celkových mzdových nákladů, které by chtěli dát k dispozici našim zaměstnancům. My pak na tomto základě uvidíme, zda po přerozdělení do tarifů a dalších kapitol je navýšení pro nás akceptovatelné.

Mimo mzdové navýšení padala témata:

• jak dál s KPD,
  • zaměstnanci nedodržují zákaz kouření hlavně při odpolední a noční směně,
  • produktivita – motivace,
  • zvýšená nemocnost – příčiny.

Další termín je naplánovám na 30.9.2022

VZO OS KOVO RBCB