Výsledky kolektivního vyjednávání 2024

Po 6ti kolovém maratónu a v posledním kole za účasti závodních výborů ZO OS KOVO RBCB a ZO OS UNIOS OK Bosch CB tu máme kolektivní smlouvu na rok 2024.

Jednání byla těžká a vedení RBCB nemělo ani v nejmenším snahu jít nějak razantně naproti našim požadavkům nebo doporučení ČMKOS a OS KOVO. Kroky, které dělaly odbory byly mnohem vstřícnější než kroky zaměstnavatele vůči požadavkům odborů. Ano, situace v PS divizi není růžová, ale naši zaměstnanci byli vedením na podzimním mítinku pochváleni za splnění cílů v RBCB. Pro každého z nás je největší motivací finanční odměna. To jsme také celou dobu našemu zaměstnavateli říkali. Jak jste spokojeni s ohodnocením nyní po seznámení s výsledky je na Vás. Dejte firmě zpětnou vazbu.

Stále si stojíme za tím, že naše poslední požadavky nebyly přehnané a firma si mohla vstřícnější nabídky dovolit i s ohledem na budoucnost a rozvoj firmy.

Návrh zaměstnavatele byl nakonec přijat většinou v závodních výborech. Schválen byl hlavně proto, že jednorázová odměna 10.000,-Kč vyplacená ještě v tomto roce, byla velkým lákadlem pro zaměstnance a pokud bychom ji odmítli a chtěli jednat dál, tak bychom se setkali s nevolí zaměstnanců.

Výsledek odpovídá podpoře odborů ze strany zaměstnanců, což bylo vidět i mítinku odborů 27.11.2023 v kantýně. Účast cca 60 zaměstnanců/členů z 3500 zaměstnanců/cca 850 odborářů, jasně ukázala jaká by byla podpora případným tvrdším požadavkům odborů v kolektivním vyjednávání. Podpora musí být vidět a ne se o ní bavit na svačinárně nebo sociálních sítích. Tlak na zaměstnavatele vytváří zaměstnanci s podporou odborů.

Je smutné, že po 34 letech se stále lidé bojí říci/postavit svůj názor/požadavky a odboráři jsou vnímáni jako nepříjemný parazit a lidi čekají až to za ně nějaký odborář vybojuje. Bez lidí v zádech nikdo nic nevybojuje.

Závěrem doufáme, že většina zaměstnanců výsledky vyhodnotí pozitivně.

Celkem vyjednané mzdové prostředky v rámci kolektivního vyjednávání jsou cca 8,6%.

Děkujeme všem, kteří nás podporují.

Výbor ZO OS KOVO RBCB

2 komentáře

1. Dobrý den, pane Jindro,

neustále si stěžujete na nízkou podporu Vaší práce ze strany zaměstnanců. Prosím, zvažte, zda to pro Vás není ukazatelem nízké podpory tomu, jak odbory pracují a jaká stanoviska hájí. Minimálně za mě to není nezájem, ale nesouhlas.

Za sebe říkám, že tento postoj „může za to zaměstnavatel a můžete si za to sami“ působí vyloženě odpudivě. Kde je přiznání Vaší role? Věřím, že se nakonec vždy jedná o kombinaci tří hráčů – zaměstnavatel, zaměstnanci a odbory.
    Otevřené přiznání, že jednorázovou odměnou jste se úspěšně nechali vydírat, také stojí za upřímnější pojmenování.

Pokud byste si stále stáli za svými požadavky, jak píšete výše, neměli bychom dnes tento článek, ale pokračující vyjednávání.

Sám za sebe poznamenám, že nechápu vysilující bitvu za minimální výši valorizace. Neumím si to vyložit jinak, než že kolegové s nízkými příjmy „si zaslouží“ lepší zhodnocení své práce, než kolegové s vyššími příjmy. Toto není pro lépe ohodnocené pozice příliš motivující, spíš naopak. Buď bych přidával všem fixní částku, nebo fixní procenta. Ale výběr mezi těmito dvěma způsoby mi přijde nešťastný.

Ale stejně, rád bych Vám poděkoval za to, že se dle nejlepšího svědomí a dovedností snažíte vyjednat zaměstnancům firmy co nejlepší pracovní podmínky a finanční ohodnocení. Věřím, že Vás to stojí hodně úsilí a energie. Vážím si toho, děkuji Vám i dalším kolegům z odborů.