Není všechno zlato co se třpytí

zítra máme na pořadu IV. kolo kolektivního vyjednávání na rok 2021. Vedení firmy nám dalo po III. kolech návrh, který se může zdát zajímavý, ale v lednu by nastalo hlavně u dělníků na linkách kruté vystřízlivění.

10.000,- korun jako odměna za letošní turbulentní práci na výrobních linkách je slušné ocenění. Zaměstnanci se toho chytli, na což firma cílila, a již nekoukali na přidání do tarifů. 2,5% navýšení u TG3 (464,-Kč brutto) měsíčně není dle našeho názoru důstojné jak pro naše zaměstnance, tak pro nejlepšího zaměstnavatele regionu.

Ano, jsme pro odměnu pro vás zaměstnance, ale zároveň také požadujeme důstojné navýšení tarifní mzdy. A zopakuji pro připomenutí. Důstojné navýšení je plošné navýšení tarifních mezd v úrovni 1250,-Kč/měsíčně. Lidi ve výrobě mají stejné náklady jako lidé ve vyšších tarifních třídách. Ceny v marketu nekoukají zda jsem dělník nebo inženýr. Oba máme rohlík za 2,50. Inflace nám zvýší náklady všem stejně.

Pro informaci. V Německu IGM navrhl v průmyslu přidání 4% při takřka 0% inflaci. V České republice je inflace 3,3%. Takže podle aktuální nabídky firmy zaměstnacům RBCB klesá reálná mzda o 0,8%.

Stanislav Jindra, předseda VZO OS KOVO RBCB.