Mzdová část kolektivní smlouvy na rok 2021 v RBCB podepsána

kolektivní smlouva, tedy její mzdová část je podepsána. V zájmu našich zaměstnanců jsme uzavřeli dohodu do konce letošního roku. Jedním z hlavních důvodů byla i mimořádná prémie, která byla pro zaměstnance nabízena jen do konce roku 2020. Pokud bychom se nedohodli, dle vyjádření vedení, v lednu už by nebyla k dispozici. První návrhy vedení byly 2% do tarifů 5.000,- pro všechny. Bez převodu 1250,- za přítomnost v práci do tarifu. Kam jsme se posunuli vidíte níže v odkazu.

Proč jsme ustoupili od plošného navýšení? Nechtěli jsme riskovat, že prémii nedostanete. Z reakcí zaměstnanců a komunikace v závodním výboru bylo zřejmé, že zaměstnanci se řídí heslem: „Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.“

Trošku nátlak, co? Ale to patří ke kolektivnímu vyjednávání. Zaměstnavatelé jsou ti silnější hráči a to je bohužel v českých luzích a hájích realita. Je to hlavně díky špatné legislativě, ve které ani po 31 letech od „Sametové revoluce“ jsme se nepřiblížili k Západu. A reálně ani nepřiblížíme. On o to kromě zaměstnanců a odborů vlastně nikdo nestojí. Západní firmy tu nepodnikají pro to, aby v Čechách měli občané, zaměstnanci a odbory stejné podmínky jako znají z domova. To by jim komplikovalo život jako doma.

Výsledky Kolektivního vyjednávání v odkaze:

Kolektivní vyjednávání ještě není ukončeno z pohledu kapacit vedení obou odborových organizací. Pro řádné zastupování vás zaměstnanců, je zapotřebí mít takové kapacity, aby jsme se vám mohli věnovat na profesionální úrovni. Na Západě to jde díky zákonům. Na Slovensku už taky. Jen v Čechách je to stále problém. Nechceme nic nenormálního, jen to co je běžné i ve firmách menších co do počtu zaměstnanců i co do počtu odborářů než je RBCB. Příklady kde jsou plně uvolněni vedoucí funkcionáři odborů s náhradou mzdy od zaměstnavatele na 100%.

Příklady v Jihočeském kraji: Groz Beckert, Kern-Liebers, Inovan Zliv, Jihostroj Velešín, Engel Kaplice, Schneider Elektric Písek, S.N.O.P. Písek, Motor Jikov, Eaton Suchdol nad Lužnicí, ČZ Strakonice.

V Automotive např.: Bosch Diesel Jihlava, Automotive Lighting Jihlava, Valeo Humpolec, Valeo Rakovník, TPCA Kolín, ŠA Mladá Boleslav, Hyundai Nošovice, WITTE Nejdek, Koyo Olomouc, Tatra Kopřivnoce.

RBCB není žádným druhořadým zaměstnavatelem na trhu. Patří do celosvětové skupiny Robert Bosch. Patří mezi přední a žádané dodavatele v Automotive. V Jihočeském kraji zaměstnává více jak 3500 kvalifikovaných zaměstnanců na všech úrovních. Každoročně se umisťuje ne-li na prvním místě, tak na předních místech v hodnocení nejlepšího zaměstnavatele regionu. Pyšní se oceněním „Sociálně zodpovědná firma“. Patří k předním nejžádanějším zaměstnavatelům z pohledu uchazečů v ČR.

Kde jinde, když ne v RBCB si zaměstnanci zaslouží, aby je zastupovali zástupci na profesionální úrovni.

předseda VZO OS KOVO RBCB, Stanislav Jindra